text.skipToContent text.skipToNavigation

4 portioner
Tillagningstid: ca 50-60 minuter


DU BEHÖVER

200 g färska champinjoner
4 msk olivolja (Zeta Extra Vergine Classico)
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
3 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
1-1½ liter varm hönsbuljong
2 dl finriven Parmigiano Reggiano 22 mån
2-4 msk vit tryffelolja
Salt
Svartpeppar


GÖR SÅ HÄR 

1. Riv champinjonerna grovt på ett rivjärn. Finhacka schalottenlökar och vitlök.

2. Stek champinjonerna i olivolja på hög värme tills de fått en fin gyllenbrun färg. Tillsätt schalottenlök, vitlök och ris.

3. Sänk värmen och fräs ytterligare någon minut.

4. Häll på vinet och låt det koka in.

5. Späd sedan med varm buljong, lite i taget, och låt risotton sjuda under ständig omrörning i ca 18 minuter.

6. Risotton ska vara ganska blöt och riset ska ha en liten kärna. Dra bort kastrullen från värmen när riset känns färdigt med ett visst tuggmotstånd kvar.

7. Rör i den rivna parmesanosten, späd med ytterligare lite buljong; en risotto ska vara ganska lös.

8. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja. 

Servera!


Receptet är framtaget i samarbete med Zeta.