4 pizzor
DU BEHÖVER
5 g färsk jäst
400 g kallt vatten
620 g pizzamjöl Tipo 00
2 tsk salt
1 msk olivolja
GÖR SÅ HÄR
1. Börja med att lösa upp jästen helt i vattnet.
2. Placera mjölet i en köksassistent med degkrok och häll försiktigt i vattnet. Blanda på lägsta hastigheten i 5 minuter.
3. Tillsätt saltet efter 5 minuter och fortsätt blanda på lägsta hastigheten i ytterligare 5 minuter. Tillsätt sedan olivoljan och öka hastigheten på köksassistenten. Fortsätt blanda i denna hastighet i ytterligare 5 minuter.
4. Placera degen på ett bakbord och pensla den med olivolja. Låt degen vila i 20 minuter vid normal rumstemperatur. Dela sedan upp degen i fyra bitar och forma dem till bollar.
5. Låt degbollarna vila i 1-2 timmar vid rumstemperatur. Täck dem noga med plastfilm och låt dem mogna långsamt i kylen i 24 timmar innan användning.
6. Ta ut degen och låt den återgå till rumstemperatur. Forma och baka ut pizzorna. Lägg till önskade toppings enligt eget tycke och smak.
7. Grädda i den övre halvan av ugnen på 275-300°C på en förvärmd plåt eller pizzasten, tills osten smält ordentligt och pizzakanten fått fina mörka fläckar.