1 Focaccia
Tillagningstid: ca 1,5 timmar
DU BEHÖVER
9 dl vetemjöl special
4 dl vatten
25 g jäst
2 msk olivolja
2 tsk salt
Kryddsmör:
3 vitlöksklyftor
50 g smör
2 msk färskhackad rosmarin
Till långpanna:
2 msk olivolja
Pensling:
1 msk havssalt
Vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. I en bunke, kombinera olivolja, vetemjöl, salt och jäst (delad i mindre bitar). Värm vattnet till max 37 grader och rör ner det i mjölblandningen.
3. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 40 minuter.
Kryddsmör:
1. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, rosmarin och smör.
2. Pensla en långpanna (ca 30x40 cm) med olivolja. Häll den jästa degen direkt i långpannan och platta ut den med väl mjölade händer.
3. Gör små gropar i degen och fördela kryddsmöret i dem. Låt jäsa utan bakduk i ca 20 minuter.
4. Pensla med kallt vatten och strö över saltet. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Tips! Servera din focaccia med confiterade tomater. Lägg tomaterna i en ugnssäker form med vitlök, salt och rikligt med olivolja. Baka i ugnen i ca 1 timme på 100 grader.