Chokladsemlor
Ca 20 st
Tillagningstid: ca 1,5-2,5 timmar
DU BEHÖVER
Ca 8,5 dl vetemjöl
100 g rumstempererat smör
2,5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl vit sirap
5 msk kakao
1 tsk kardemumma
¼ tsk salt
Fyllning:
6 dl vispad mängd vispgrädde
1 dl nutella
250 g mandelmassa
Garnering:
Florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Värm mjölken till ljummen temperatur (37°C).
2. Smula jästen i en bunke. Rör ut den i mjölken och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
3. Blanda ingredienserna i en degblandare i 3 minuter på låg hastighet och sedan i 10 minuter på hög hastighet, tills degen är elastisk och fin. Om du knådar för hand, fördubbla knådningstiden. Låt degen sedan vila i rumstemperatur i 30 minuter.
Fyllning:
1. Blanda mandelmassa och Nutella. Lägg blandningen i en spritspåse och låt den stå i kylen i 1 timme.
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Forma degen till jämnstora bullar och grädda dem i mitten av ugnen i 10-12 minuter, tills de känns lätta och luftiga.
3. Skär av ett lock på varje bulle och tryck en grop i mitten. Spritsa sedan i fyllningen.
4. Vispa grädden och lägg den i en spritspåse. Spritsa grädden ovanpå mandelmassan, lägg på locken och pudra med florsocker.
Servera!